Trädgård
Vattna aldrig din trädgård själv igen med smarta bevattningssystem

Vattna aldrig din trädgård själv igen med smarta bevattningssystem

 

Fråga dig själv hur många gånger du har varit i trädgården för att vattna växterna och gräsmattan. Du kanske inte har hållit räkningen men det är säkert att du redan har lagt ner mycket tid på detta. När du vattnar trädgården, ger du tillräckligt med vatten eller kanske du vattnar för lite? Du kan enkelt lösa alla dessa ‘problem’ med smarta bevattningssystem. Så praktiskt det är om växterna får vatten när de behöver det utan att du behöver lägga tid på det. Vi har undersökt alla tillgängliga alternativ för att “smart” vattna din trädgård åt dig.

För att vattna din trädgård helt “smart” behöver du följande:

Bevattningstimer eller dator
droppslang
Jordfuktighetssensor
vattenfördelare
Micro-Drip-System
Sprinklersystem
När du har alla ovanstående delar blir du helt lättad när det kommer till att vattna trädgården. Du behöver dock inte köpa alla delar. Du kan till exempel också välja enbart en bevattningsdator med droppsystem. Läs vidare om du vill veta exakt hur detta fungerar.

Det som också diskuteras i den här bloggen är fördelarna med smarta bevattningssystem och hur man bäst vattnar trädgården om man inte väljer ett smart system.

Var uppmärksam!
I den här bloggen diskuterar vi Gardena produkter. Fördelen med Gardena-produkterna är att de alla kan kopplas till varandra. När du köper delar från olika märken måste du vara uppmärksam på om de fungerar tillsammans.

Bevattningstimer och datorer
För att få trädgården vattnad ‘automatiskt’ behöver du en bevattningstimer eller bevattningsdator. Denna kopplar du direkt till utvändig kran. Det finns olika varianter, vilka dessa är och vilka fördelar och nackdelar är kan du läsa nedan:

Manuell vattentimer
Du kan manuellt ställa in vattentimern på en tid mellan 5 och 120 minuter. Sedan låter du de olika sprinklerna i din trädgård göra resten av jobbet. Du kan ansluta både sprinkler och droppsystem till den manuella vattentimern.

Fördelar med den manuella vattentimern

Lätt att ansluta till kranen
Lätt att ställa in
Relativt billig jämfört med andra varianter
Nackdelar med den manuella vattentimern

Inga extra funktioner
Du måste ställa in tiden varje gång du vill använda den, så vattentimern är inte riktigt “smart”
Kan inte anslutas till vattenfördelaren

Vatten Timer Flex
Denna vattentimer är lämplig för balkonger, uteplatser och takterrasser. Du kan koppla denna variant direkt till din (utomhus)kran och den har flera praktiska alternativ. Du kan till exempel ställa in hur länge du ska vattna, när du ska vattna och du kan ställa in ett intervall. Till exempel att vattning ska göras var 12:e timme. Timern kan ställas in mellan 1 sekund och 99 minuter

Fördelarna med Flex

Att ansluta till kranen är mycket enkelt
Det är mycket enkelt att ställa in spraylängd, tid och intervall
Möjlighet att vattna mycket kort
Kan kopplas till andra smarta system som en jordfuktighetssensor som slår på automatiskt när jorden är för torr
Har en manuell spraytimer
Nackdelar med Flex

Lämpar sig särskilt bra för balkonger, uteplatser och takterrasser och passar därför inte till en större trädgård.
Inga sprayfrekvenser
Inga olika bevattningsscheman
Kan inte anslutas till vattenfördelaren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *