Trädgård
Vilka typer av hackor finns det och vad använder du dem till?

Vilka typer av hackor finns det och vad använder du dem till?

Hoeing ser vissa som ett terapeutiskt jobb, andra som en skyldighet. Vi har redan diskuterat varför du gör detta och vad det är bra för i vår blogg “Varför måste jag kratta och hacka min trädgård?” I den här bloggen tittar vi närmare på de olika typerna av hackor. Finns det olika typer du kanske tror? Ja, till exempel, du har draghacka, handskhacka och till och med en hackmaskin. Hackan har även alla möjliga olika blad och är gjord av olika material. Vi har även valt ut vilka dessa är för dig.

Vilka typer av hackor finns det?

vanlig hacka
dra hacka
handhacka
hackmaskin
skyttelhacka
Vilka typer av blad finns det?

Hetero
runda
Hemisfär
Hjärtformad
diamantformad
Spetsig
I den här bloggen tittar vi närmare på de olika typerna som nämns ovan. Vi undersökte även vilka typer av handtag som finns, vilka handtag som sitter på en hacka och skillnaden i priser. Vi förklarar också var man kan köpa hackan och hur man bäst förvarar den.

vanlig hacka
De flesta känner till dessa, eftersom man ser denna variant oftast använda och den är alltid till salu i en bygghandel eller trädgårdsanläggning. Bladet är rakt, tillverkat av metall och ca 14 cm brett. Du kan välja ett handtag på 120 cm, 140 cm eller 160 cm Den är gjord av ask eller glasfiber (fiber) och har ett handtag upptill (dessa kallas även för fästet). Den här varianten använder du till vanlig trädgårdsjord och rötter som inte är för djupa. När du använder denna hacka gör du en tryckande rörelse för att lossa jorden och rötterna.

dra hacka
Namnet ger det redan ifrån sig, med denna hacka gör du raka motsatsen till varianten ovan. Man använder draghacken (även kallad hacka) för att rensa högre ogräs. Draghacken går djupare ner i marken, vilket gör det lättare att skära djupare rötter. När du går djupare ner i marken med en hacka betyder det att du får mer motstånd. Du kan lägga mer kraft med en dragrörelse.

Handtagets längd, bladets material och bladets bredd är lika med den normala hackan. Den stora skillnaden ligger i bladets läge, som är omvänt. Ofta är bladet också något längre och vissa har T-handtag för mer grepp.

handhacka
Denna variant är väldigt lik draghacken, bara att den inte har ett långt handtag utan bara ett handtag. Med en handhacka kan du arbeta mer exakt eftersom du är närmare marken. Använd till exempel denna variant om du vill hacka jorden mellan två eller flera plantor. Chansen att skada växter är större när man använder en normal variant. Handtaget är av plast eller trä och har en längd på ca 10 cm.

PowerPlus hackmaskin
hackmaskin
Om du har mycket mark som behöver hackas, om du inte vill anstränga dig så mycket fysiskt eller om du har lite tid, välj en hackmaskin. Olika tillverkare som Stilh och Pellenc och Powerplus har sin egen variant. De skiljer sig från varandra efter märke. Det är till exempel skillnad på antalet knivar/blad, om de går att justera, om de fungerar på ett batteri eller med hjälp av en strömkabel och hur djupt de kan nå knivarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *