Barns rätt i relationer

kärt par med barnUnder 2012 gjordes en stor mätning av alla hushåll i Sverige och man fann då att det fanns närmare 250.000 hushåll där en ensamstående förälder bodde med barn. Detta är en siffra som tyvärr ökar, då det är allt fler par som går skilda vägar, med eller utan barn. Detta innebär att också att antalet hushåll med två vuxna och barn, där barnen tillhör den ena föräldern, ökar.

Det är många gånger klokt att gå skilda vägar om man har ett osunt förhållande med mycket bråk och gräl, även om många idag ger upp för lätt och inte kämpar sig igenom kriser. Om man är osäker på vilket beslut man ska ta i en relation så är alltid barnen en viktig aspekt. Är det bättre för barnen att fortsätt eller avsluta relationen, hur kommer de reagera vid separation, vart ska de bo, hur blir det med skola, dagis, ekonomi och mycket mer. Båda föräldrar har ett stort ansvar i detta!

När man separerar, blir singel och återigen söker en ny livskamrat, så måste man även tänka på att den nya familjemedlemmen ska komma överens med barnen och faktiskt agera som en extra förälder. Denna person måste bära lika ansvar som föräldrarna och det är många gånger en tuff uppgift att axla, speciellt när det inte är personens egna barn.

Jesper Juul – En expert på barn och relationer

Jesper Juul
Jesper Juul

Vi föräldrar har skrivit en bra artikel om hur man hanterar nya relationer med barn, med tips tagna från den kända terapeuten Jesper Juul. Han beskriver bl.a vikten av att visa och att lära barn att förstå kärlek, att förklara varför det kommer en ny person in i familjen och att det är p.g.a kärlek. Det bör dock vara lite tid mellan relationerna menar Jesper, för att både föräldrarna och barnen ska få tid till att läka och komma in i sin nya vardag, utan båda föräldrarna under samma tak.

Det är stor skillnad på hur smidigt ett nytt förhållande blir, beroende på åldern på barnet/barnen. Ett barn som är upp till ett år analyserar inte sin situation speciellt mycket, medan ett barn som är 5 år eller äldre kan tänka väldigt mycket, snappa upp signaler och reagera starkt. Som Jesper Juul säger, ”Med ett litet barn kan det räcka att som bonusförälder vara bra på att leka med bilar”.

Hitta en bra partner genom nätdejting

Oavsett ålder så är det inga svårigheter att finna en ny partner efter en separation, med eller utan barn. Ett bra sätt är att använda en dejtingtjänst, t.ex Singelforaldrar.se där singlar med barn kan mötas online. Många tror inte på nätdejting, men när det gäller barn så är detta ett mycket bra sätt, eftersom man får god tid på sig att prata med personen och skaffa sig en bra uppfattning innan man träffas på riktigt.

Lyssna alltid på ditt barn och var vaksam på hur barnet reagerar i olika situationer. Pressa inte ditt barn in i obekväma situationer, men var för den skull inte för ”mesig” heller. Ibland måste barnen acceptera läget och lära sig att anpassa sig. Sunt förnuft och lyhördhet räcker långt.